Publicat el

La UNESCO i Sun Microsystems cooperen per a impulsar tecnologies de codi obert

Escola de Mali (©UNESCO/Bakary Emmanuel Daou)

La UNESCO i l'empresa Sun Microsystems acaben de signar (18/05/2009) un acord de cooperació en el Fòrum 2009 de la Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació mitjançant el qual es reconeix el paper fonamental de les tecnologies de codi obert per tal que les comunitats més desfavorides del món tinguin més accés a les tecnologies de la informació i la comunicació, així com a la formació en aquests àmbits.

L'acord preveu la creació d'un Centre d'Excel lència per a l'Adopció de Tecnologies Obertes i una cooperació per promoure l'adopció dels instruments OpenOffice.org i Open Document Format. En el marc d'aquests projectes, Sun facilitarà la disponibilitat dels seus programes de codi obert i proporcionarà l'assessorament i el material de formació corresponent, mentre que la UNESCO es centrarà principalment en promoure l'adopció de les tecnologies obertes. L'Organització s'esforçarà més per trobar institucions que cooperin amb vista a proporcionar ajuda i formació per la utilització de OpenOffice.org i ODF.

Segons el comunicat de la UNESCO, "Les tecnologies de codi obert han demostrat que no només són menys oneroses, sinó que també són capaces de proporcionar una major seguretat i incrementar l'accés dels ciutadans a la informació. Les entitats que intensifiquen el recurs a tecnologies obertes no es veuen presoneres de contractes de llicència costosos a llarg termini, que solen comportar costos suplementaris per a la utilització de noves tecnologies en el marc de les condicions jurídiques establertes. Avui en dia, la majoria de la xarxa Internet funciona amb programes de codi obert disponibles gratuïtament, com OpenOffice.org, Apatxe, MySQL i GNU / Linux."

"En els darrers mesos ha augmentat en tot el món el nombre de persones i entitats que han optat per l'ús de programes de codi obert. El febrer de 2009, el Ministeri de Tecnologia del Regne Unit va anunciar que anava a començar a impartir directives als organismes de l'administració britànica perquè adoptessin aquests programes. El govern d'aquest país se suma així als de Brasil, Dinamarca, Països Baixos, Sud-Àfrica, Vietnam i altres nacions."

Font: Portal Unesco (23/05/2009)