Publicat el

Es consolida la col·laboració entre Google i la Biblioteca de Catalunya


El 27 de juliol es presentà a la Biblioteca de Catalunya la versió en català del cercador de llibres de Google (http://books.google.cat/); alhora, l'acte serví per fer balanç de la col·laboració entre la Biblioteca de Catalunya i Google.

La interfície en català del cercador de llibres de Google és disponible en 42 llengües. El català és la 14a llengua més utilitzada a Google Books.

Actualment més de 35.000 títols del fons de la Biblioteca de Catalunya ja han estat digitalitzats per Google en el marc de l’acord entre ambdues parts signat a principis de 2007. Per mitjà d’aquest acord, la Biblioteca de Catalunya es va adherir al Projecte de Biblioteques de Google (Google Llibres) per digitalitzar els llibres dels seus fons no subjectes a drets d’autor i posar-los a l’abast dels usuaris d’Internet. És previst que Google arribi a digitalitzar en els pròxims anys uns 100.000 llibres del fons de la Biblioteca de Catalunya.


Dolors Lamarca, directora de la Biblioteca, digué que si els haguessin hagut de digitalitzar s'hi haurien hagut de gastar sis milions d'euros. Els llibres que s'han digitalitzat són sobretot de la Biblioteca Nacional de Catalunya, però ara començaran també les tasques de digitalització dels fons de les biblioteques del Monestir de Montserrat, de l'Ateneu Barcelonès, del Centre Excursionista de Catalunya i del Seminari de Barcelona, que també van firmar l'acord amb Google el gener del 2007. En aquests darrers casos la Biblioteca actua com a interlocutora i coordinadora.

El contingut de Cerca de Llibres de Google prové de dues fonts: el Programa d'Afiliats i el Projecte de Biblioteques. Els afiliats (normalment editorials) aporten els seus llibres perquè siguin digitalitzats en línia. Els usuaris en poden veure algunes pàgines rellevants per a la cerca que fan. Si el llibre és del seu interès, poden visitar la pàgina web de l'editorial o d'una llibreria en línia i comprar-lo.

Si un llibre és de domini públic (sense copyright) es mostra íntegrament en la pàgina de Cerca de Llibres de Google. Si està sotmès a drets d'autor, els usuaris només poden accedir a la informació bàsica del llibre i a dos o tres passatges de l'obra, així com a la indicació de la biblioteca o lliberia on es pot trobar. Actualment Google ja ha digitalitzat més de deu milions de llibres a tot el món. Molts, en col·laboració amb una trentena de biblioteques.

La Biblioteca de Catalunya, fundada el 1907, participa en altres projectes digitals:
Font: Nota de premsa de la Generalitat de Catalunya (27/07/2009)