Publicat el

La llibreria argentina Capítulo dos imprimeix llibres sota comanda


La llibreria argentina Capítulodos, situada a l'Alto Palermo Shopping de Buenos Aires, disposa des de fa poc temps d'un sistema d'impressió de llibres sota comanda (Print on Demand, PoD). El servei, anomenat Buenos Aires, El futuro del libro, compta amb la participació de Capítulodos, Bibliográfika, la revista ADNCultura i el suport de les editorials Grupo Planeta, Grupo Santillana, Grupo Editorial Sudamericana i Editorial Teseo i de Xerox, que posen a l'abast del públic 300 llibres descatalogats. El catàleg s'anirà ampliant progressivament.

El públic pot fer la comanda a partir de la Web de Capítulodos o bé sol·licitar el llibre desitjat en el local de la llibreria a l'Alto Palermo. El lector també pot fullejar en línia el primer capítol dels llibres, simulant l'experiència de tenir-los entre les seves mans, mercès a la tecnologia desenvolupada per Flipital. El lector presencia la impressió del seu exemplar i només cinc minuts més tard rep el llibre a la mateixa llibreria. El sistema tecnològic és simple: d'un costat els llibres digitalitzats en pdf i de l'altra una impressora a color per a la coberta, una altra que va a 110 pàgines per minut per al cos del llibre i, finalment, una guillotina i una enquadernadora.

Entre altres, els avantatges de la impressió sota comanda són:
  1. Desenvolupar projectes editorials de dimensions petites
  2. Evitar trencaments d'estocs
  3. Reduir la inversió financera
  4. Reduir costos d'emmagatzematge i de manteniment d'estocs
  5. Reduir costos i temps d'entrega de la producció
  6. Recuperar títols esgotats o bé imprimir títols d'escassa circulació
  7. Permetre noves aplicacions (llibres personalitzats) i ampliar oportunitats comercials
  8. Reduir el nombre d'errors
  9. Agilitzar funcions administratives
  10. Fer tiratges de prova

Actualment, en què hi ha una clara demanda de llibres descatalogats i en què el nombre de llibres digitalitzats s'està incrementant exponencialment i que, alhora, els lectors de llibres electrònics encara no han acabat 'd'explotar' i que hi ha públic per a la lectura de llibres convencionals, la impressió sota comanda -cada vegada millor tecnològicament parlant- sembla una opció a tenir en compte.