Publicat el

WikiScanner identifica les organitzacions que han alterat la Wikipedia

WikiScanner ha fet públic un llistat d'organitzacions conegudes, des dels ordinadors de les quals s'han alterat textos de la Wikipedia obeint a interessos particulars o per vandalisme. Entre aquestes organitzacions hi figuren la CIA, el Vaticà, l'Església de la Cienciologia, els Partits Demòcrata i Republicà dels Estats Units, Amnistia Internacional, universitats com el California Institute of Technology, empreses com Diebold, PepsiCo, ExxonMobil, Wal-Mart, Apple, etc i mitjans de comunicació com The Washington Post, The New York Times Company, Fox News Channel, Al-Jazzira, etc.
WikiScanner, eina creada per Virgil Griffith del California Institute of Technology, s'ha posat en funcionament el 14 d'agost. El seu funcionament és possible gràcies a la gestió oberta de la Wikipedia, que ressegueix i publica l'historial dels editors (noms i adreces IP) que redacten i modifiquen els textos i l'accés públic als directoris d'adreces IP.

El procediment és el següent:l'escanner creua les dades de totes les modificacions dels textos amb els noms dels propietaris de les adreces IP des de les quals s'han fet les modificacions. En aquests moments diposa d'una base de dades de 34,4 milions de "retocs" que han realitzat 2,6 milions d'organitzacions i individus des de febrer de 2002 fins a l'agost de 2007.
La gran majoria de modificacions que es fan en els textos són per corregir dades inacurades o incompletes, però també s'han trobat casos d'alteracions de textos per tal d'afavorir interessos i actes de vandalisme. Fa temps que se sospitaven, però és la primera vegada que es demostra que moltes correccions d'aquest tipus provenen d'ordinadors que són propietat de corporacions.

La publicació d'aquests llistats pot tenir un efecte dissuasori i per això els directius de Wikipedia han lloat aquesta iniciativa, però el cert és que, ara per ara, aquesta eina no pot distingir les correccions fetes per usuaris autoritzats per part de les entitats, de les correccions fetes per intrusos no autoritzats a través d'ordinadors de les empreses o que hi accedexien a través ordinadors públics que formen part de la xarxa d'alguna organització. El nivell d'intrusisme doncs, va molt lligat al nivell de seguretat de les xarxes d'internet de les organitzacions.

font: Wikipedia